Effectieve geluidsisolatie voor houten verdiepingsvloeren: tips en materialen
Het vinden van rust en stilte in je eigen huis is essentieel voor ontspanning. Helaas kan geluidsoverlast van buren, bijvoorbeeld door een slecht geisoleerde houten verdiepingsvloer, deze ervaring verstoren. Voetstappen, schuivende stoelen en zelfs de tv-geluiden kunnen zich gemakkelijk verspreiden. Gelukkig kun je de geluidsisolatie verbeteren met de juiste materialen en technieken. In dit artikel ontdek je welke materialen je nodig hebt en hoe je de geluidsoverlast effectief kunt aanpakken.
Extra massa toevoegen tegen luchtgeluid
Doordat een houten verdiepingsvloer vaak erg licht is, heeft het onvoldoende massa om goed het geluid te isoleren. Door het gebruik van de juiste materialen en hiermee een geluidsisolerende ondervloer te creëren, is dit eenvoudig te verbeteren. Met onze PVC massaplaten voeg je gemakkelijk massa toe aan jouw verdiepingsvloer. Over het algemeen is deze extra massa die onze PVC massaplaten toevoegen geen probleem voor de draagkracht van de vloer. Twijfel je hierover? Neem dan contact op met een aannemer of architect.
Het isoleren van trillingen
Door de eerdere genoemde PVC massaplaten te combineren met onze Bonded trillingsisolatie, kun je ervoor zorgen dat naast luchtgeluid ook contactgeluid wordt tegengehouden. Denk hierbij aan het schuiven van stoelen, of voetstappen die in nabij gelegen ruimtes hoorbaar zijn. Dus door beide materialen te combineren, verbeter je zowel de geluidsisolatie van luchtgeluid als contactgeluid!
Wat wel belang is om in acht te nemen is de benodigde kPa-waarde van de ondervloer. De vereiste kPa-waarde kan per type en merk vloer verschillen. De waarde van onze bonded trillingsisolatie is 38 kPa. Vraag bij de leverancier van jouw vloer om de benodigde kPa-waarde van de ondervloer.
Let bij het plaatsen van de vloer wel op dat je ervoor zorgt dat het laminaat of parket nergens de wand raakt voor een goed eindresultaat.